Expoziție foto-documentară: Armata teritorială de la Pitești (1877-1914)
Item Preview
Share or Embed This Item
- Publication date
- 2020-10-25
- Language
- Romanian
Cu ocazia Zilei Armatei (25 Octombrie) prezentăm Expoziția foto-documentară cu tema „Rolul unităților militare în viața urbană piteșteană în perioada 1877-1914”
Această expoziţie foto-documentară a apărut din dorinţa de a prezenta publicului larg câteva aspecte ale rolului pe care unităţile militare l-au avut în viaţa urbană piteşteană în perioada modernă (1877-1914).
Un moment cheie este înfiinţarea în ianuarie 1877 la Piteşti a Regimentului 7 Dorobanţi, cunoscut şi sub denumirile Regimentul Argeş nr. 4 sau Regimentul 4 Dorobanţi. Acest tânăr regiment a dat proba de foc în timpul Războiului de Independenţă când s-a remarcat în luptele de la Rahova (7 noiembrie 1877) şi de la Vidin (12 ianuarie 1878) fiind sub comanda colonelului August Gorjan (1877) şi apoi a locotenent colonelului Gheorghe Hefner (1877-1880).
Cu această ocazie, populaţia civilă din oraşul Pitești s-a implicat în strângerea de ofrande pentru susţinerea Armatei Române, iar autorităţile civile şi militare au înfiinţat în oraş mai multe cuptoare pentru coacerea pâinii necesară militarilor aflaţi pe front. După război, autorităţile orăşeneşti, în semn de preţuire pentru eroismul soldaţilor dar şi pentru a consemna însemnătatea momentului câştigării independenţei de stat, au numit mai multe străzi centrale din oraş după locurile în care s-au dat lupte: Rahova, Plevna, Smârdan, străzi care şi în prezent ne reamintesc de acel trecut eroic al Armatei Române aflată sub comanda Regelui Carol I.
Mult mai târziu, la început de secol XX, Societatea Veteranilor „Coroana de Oţel” din Piteşti ia iniţiativa construirii unui Monument al Independenţei. Cu sprijinul autorităţilor, monumentul se ridică în anul 1906 fiind amplasat pe singurul bulevard al vremii, Bulevardul Regina Elisabeta (astăzi Bulevardul Republicii, rămas cu aceeaşi denumire impusă în perioada comunistă). În perioada comunistă, acest monument este mutat, transformat şi reamplasat pe o stradă laterală (Strada Crinului).
În anul 1893, la Piteşti este mutată reşedinţa Regimentului Radu Negru nr. 28, regiment creat în anul 1880 cu numele Regimentul 28 Suceava. Este momentul în care Ministerul de Război, sprijinit de autorităţile locale (judeţ şi oraş) cumpără terenul de pe platoul de lângă pădurea Trivalea în suprafaţă de câteva zeci de hectare pe care construieşte cu mari sacrificii financiare o infrastructură militară modernă: comandamente, pavilioane pentru soldaţi, un spital militar, manutanţa etc. necesare unităţilor militare din această garnizoană: Regimentul 4 Dorobanţi, Regimentul Radu Negru şi Regimentul 6 Artilerie.
Stabilirea unităţilor militare la Piteşti a avut un efect benefic în viaţa oraşului. La început, pentru nevoile armatei au fost închiriate imobile de la orăşeni pentru cazarea militarilor, ofiţerii şi-au cumpărat sau au construit case impozante, iar necesarul de materiale pentru reparaţii şi întreţinerea clădirilor era procurat de la magazinele din oraş. Relaţia dintre orăşeni şi militarii din această garnizoană nu a fost însă lipsită de unele dispute inerente. În perioada 1889-1892, orăşenii care se aprovizionau cu apă de la fântâna publică numită Ştubeu aflată în aproprierea Regimentului 6 Artilerie şi-au arătat nemulţumirea faţă de militarii care foloseau apa fântânii pentru adăpatul cailor. Această dispută s-a încheiat după o mediere îndelungată între autoritatea orăşenească şi autoritatea militară centrală.
În urma războaielor balcanice (1912-1913), din iniţiativa colonelului Grecescu comandant al Regimentului 6 Artilerie participant la război se ridică în aproprierea străzii de acces la această unitate militară un monument de piatră încununat de un frumos vultur de bronz cu aripile deschise, monument executat de ing. D. Dima. Ceremonia de dezvelire a monumentului a fost surprinsă în Albumul fotografic publicat la scurt timp. Soclul acestui monument se mai păstrează şi în prezent pe acelaşi amplasament, însă monumentul a fost transformat în perioada comunistă prin montarea în partea superioară a unui bust de piatră cu chipul lui Tudor Vladimirescu.
- Addeddate
- 2021-03-02 12:38:59
- Identifier
- Expozitie-Armata-Romana
- Identifier-ark
- ark:/13960/t36219027
- Ocr
- tesseract 5.0.0-alpha-20201231-7-gc75f
- Ocr_detected_lang
- ro
- Ocr_detected_lang_conf
- 1.0000
- Ocr_detected_script
- Latin
- Ocr_detected_script_conf
- 0.9921
- Ocr_module_version
- 0.0.11
- Ocr_parameters
- -l ron
- Pdf_module_version
- 0.0.8
- Scanner
- Internet Archive HTML5 Uploader 1.6.4