Skip to main content

Open Images

Open Images is an open media platform that offers online access to audiovisual archive material to stimulate creative reuse. Footage from audiovisual collections can be downloaded and remixed into new works. Users of Open Images also have the opportunity to add their own material to the platform and thus expand the collection.


rss RSS

1,415
RESULTS


Show sorted alphabetically

Show sorted alphabetically

SHOW DETAILS
up-solid down-solid
eye
Title
Date Archived
Creator
Open Images
movies

eye 24,153

favorite 2

comment 0

Bioscoopjournaals waarin Nederlandse onderwerpen van een bepaalde week worden gepresenteerd. Vissers trekken met paarden vanaf het Noordzeestrand een groot visnet de zee in en weer uit. De vangst wordt in manden gedaan en per paard-en-wagen weggebracht. In de winkel worden de garnalen verkocht. Thuis eten de kinderen ervan.
Topic: garnalen, visserij
Source: WEEKNUMMER413-HRE0000CF99
Open Images
movies

eye 783

favorite 1

comment 0

Bioscoopjournaals waarin Nederlandse onderwerpen van een bepaalde week worden gepresenteerd. Dominee en negerleider Martin Luther King arriveert op Schiphol voor het bijwonen van een congres. Op het vliegveld geeft hij een persconferentie, waarbij hij spreekt over de burgerrechten en over senator Barry Goldwater. In de RAI te Amsterdam spreekt hij op het congres van de Europese Baptisten Federatie over het rassenvraagstuk.
Topic: persconferenties, King, Martin Luther, RAI (tentoonstellingsgebouw), press conferences, King,...
Source: WEEKNUMMER643-HRE0001B1DD
Open Images
movies

eye 392

favorite 13

comment 0

Bioscoopjournaals waarin Nederlandse onderwerpen van een bepaalde week worden gepresenteerd. Nationale finale van het Euro Fashion Festival, een internationale modewedstrijd voor jongerenkleding. Met kleding van vijf leerlingen van de Academie voor Beeldende Kunst uit Arnhem en Breda. Met een broekpak van jersey en leer van Marnix von Freyburg, strandkleding van rood vinyl en een avondcreatie van de 20-jarige Peter Poyck uit Breda. De jury olv couturier Frans Molenaar roept Poyck tot winnaar...
Topic: jeugd, kunstacademies, leerlingen, modeshows, Molenaar, Frans, youth, art academies, students,...
Source: WEEKNUMMER700-HRE0001B149
Open Images
movies

eye 1,006

favorite 0

comment 0

Diverse begin- en eindleaders van het Polygoon Hollands Nieuws en Polygoon Wereldnieuws. 00:03 - 00:18 00:03 Beginleader met tekst Neerlands Nieuws Polygoon Profilti (9). Tekst is geschreven in een cirkel. In de cirkel bevindt zich een plaquette met de afbeeldingen van Nederland, een vlam in een schaal en een leeuw. 00:11 Eindleader met tekst Neerlands Nieuws Polygoon Profilti (6). Plaquette wordt vervangen door tekst einde. Aantekening : Geschatte datum: vanaf 1945. 00:47 - 01:06 00:47...
Topic: leaders, title sequences
Source: POLYGOONLEADE-HRE0001E30E
Open Images
movies

eye 146

favorite 0

comment 1

Bioscoopjournaals waarin Nederlandse onderwerpen van een bepaalde week worden gepresenteerd. Het bezoek van Sinterklaas en zwarte Piet aan Volendam. SHOTS: - aankomst van Sinterklaas en zwarte Piet per boot te Volendam waar zij worden ontvangen door een grote groep zingende kinderen (veelal in klederdracht); - wandeling van de Sint en zijn knecht door Volendam, terwijl zij onderweg aan kinderen speculaas en taai-taai uitdelen en zwarte Piet pepernoten strooit.
favoritefavoritefavoritefavoritefavorite ( 1 reviews )
Topic: klederdrachten, Sinterklaas, traditional attires, Sinterklaas
Source: WEEKNUMMER384-HRE00016B6B
Open Images
movies

eye 914

favorite 2

comment 0

Bioscoopjournaals waarin Nederlandse onderwerpen van een bepaalde week worden gepresenteerd. Optreden van jazz-muzikant Duke Ellington met zijn orkest in het Gebouw van Kunsten en Wetenschappen te Den Haag. Aantekening : Toegevoegde tekst op kaartje: Niet gebruikt voor journaal. Volgens tussentitel zijn opnamen ongemerkt gemaakt.
Topic: jazz, orkesten, Ellington, Duke, vrijetijdsbesteding, jazz, orchestras, Ellington, Duke, leisure...
Source: WEEKNUMMER391-HRE0000DE08
Open Images
movies

eye 768

favorite 4

comment 0

Bioscoopjournaals waarin Nederlandse onderwerpen van een bepaalde week worden gepresenteerd. Het Duitse luchtschip Graf Zeppelin vliegt boven Nederland. SHOTS: -div. shots van het luchtschip: oa boven het stationsgebouw van Schiphol; werpt een postzak aan een parachute af; vliegt boven twee steden en het platteland; enkele heren bergen de afgeworpen postzak.
Topic: luchtschepen, Graf Zeppelin, airships, Graf Zeppelin
Source: WEEKNUMMER292-HRE00016A39
Open Images
movies

eye 65

favorite 0

comment 0

Bioscoopjournaals waarin Nederlandse onderwerpen van een bepaalde week worden gepresenteerd. Het Nederlands vrouwenelftal wint de voetbalwedstrijd in Nieuwenhoorn bij Hellevoetssluis van een Zuid-Hollands-Zeeuws gelegenheidselftal met 11-0. Met oa Marja Versprille van het Nederlands elftal en Jannie Rietdijk (doelvrouw) en Ella Calle Poldervaart van de gelegenheidscombinatie.
Topic: voetbal, vrouwen, Versprille, M., Nederlands elftal, football, women, Versprille, M., Dutch...
Source: WEEKNUMMER711-HRE0000D0D1
Open Images
movies

eye 85

favorite 0

comment 0

Bioscoopjournaals waarin Nederlandse onderwerpen van een bepaalde week worden gepresenteerd. Een gekleurd Zuid-Afrikaans team wint in Hilversum de rugbywedstrijd van de Nederlandse Impalas met 28-23. Met de Nederlandse coach Van Reenen en de Zuid-Afrikaan Isaacs.
Topic: rugby
Source: WEEKNUMMER720-HRE00016C62
Open Images
movies

eye 471

favorite 0

comment 0

Bioscoopjournaals waarin Nederlandse onderwerpen van een bepaalde week worden gepresenteerd. Zomer in Nederland. Kinderen zwemmen in een fontein en spuiten elkaar op straat nat. Verder mensen die op het strand liggen en in de zee zwemmen.
Topic: stranden, zomer, zwemmen, kinderen
Source: WEEKNUMMER723-HRE0001A35F
Open Images
movies

eye 251

favorite 1

comment 0

Bioscoopjournaals waarin Nederlandse onderwerpen van een bepaalde week worden gepresenteerd. Dansdemonstratie van de Foxtrot door Cor Klinkert en Liesje Santen, in Rembrandt Theater te Haarlem. -Cus danspassen in slow-motion 102; -foxtrot-dansend paar 57;
Topic: Rembrandt Theater, vrijetijdsbesteding, Rembrandt Theater, leisure activities
Source: WEEKNUMMER300-HRE0000E1A2
Open Images
movies

eye 100

favorite 0

comment 0

Bioscoopjournaals waarin Nederlandse onderwerpen van een bepaalde week worden gepresenteerd. Modeshow van regenkleding in Amsterdam. Verder beelden van mensen in de regen in regenkleding door een winkelstraat.
Topic: modeshows, regen, fashion shows, rain
Source: WEEKNUMMER623-HRE00014DA9
Bioscoopjournaals waarin Nederlandse onderwerpen van een bepaalde week worden gepresenteerd. Tgv het Holland-festival arriveren op Schiphol twee bekende kunstenaressen: de balletdanseres Tamara Toumanova en de Engelse operazangeres Kathleen Ferrier.
Topic: ballet, operas, zangers, Ferrier, Kathleen (zangeres), vrijetijdsbesteding, ballet, operas,...
Source: WEEKNUMMER512-HRE00015969
Open Images
movies

eye 65

favorite 1

comment 0

Bioscoopjournaals waarin Nederlandse onderwerpen van een bepaalde week worden gepresenteerd. Dijkdoorbraak aan het Muntendammerdiep bij Zuidbroek in Groningen. SHOTS: - in de avond wordt geprobeerd het gat te dichten: militairen storten er, bij het licht van schijnwerpers, zandzakken, stenen en stukken puin in. Het gat blijft echter open; - de volgende dag wordt de schade goed zichtbaar: het land loopt steeds verder onder water, boerderijen liggen gesoleerd. Omdat het water maar heel langzaam...
Topic: militairen, dijken, wateroverlast, overstromingen, soldiers, dikes, flooding, floods
Source: WEEKNUMMER510-HRE0000DF4A
Open Images
movies

eye 118

favorite 0

comment 0

Bioscoopjournaals waarin Nederlandse onderwerpen van een bepaalde week worden gepresenteerd. Vakantie in Nederland 1947: stadsbewoners trekken bepakt en bezakt de stad uit naar buiten en bevolken massaal perrons en treinen op hun tochten naar mooie natuurgebieden, viswateren of strand; buitenlanders en plattelanders daarentegen trekken naar de grote steden toe en maken bijv. een tochtje met de rondvaartboot door Amsterdam of bezichtigen Artis.
Topic: treinen, steden, Artis, stranden, rondvaartboten, stations, natuur, dierentuinen, menigte, vakantie
Source: WEEKNUMMER473-HRE0000CE79
Open Images
movies

eye 83

favorite 0

comment 0

Bioscoopjournaals waarin Nederlandse onderwerpen van een bepaalde week worden gepresenteerd. Div. noodwoningen, onder- en bovengronds en armoede in de Drentse venen. - totaalshot ontgonnen venen, opgestapelde turven, 8 - div. shots van deels ingegraven krotten en noodwoningen, muren van turf, oude planken, golfplaten e.d., huisraad rond de woningen, bewoners poseren ervoor, 22 - noodwoning van een bouwkeet (?), melkboer brengt melk bij 2 vrouwen (cu), 14 - woning gestapeld van turf en planken,...
Topic: armoede, kinderen, krotten, melk, noodwoningen, plaggenhutten, turf, veenkolonin, woningen,...
Source: WEEKNUMMER260-HRE00003DE9
Open Images
movies

eye 209

favorite 2

comment 0

Bioscoopjournaals waarin Nederlandse onderwerpen van een bepaalde week worden gepresenteerd. 170 renners starten in Helmond voor de vierde Amstel Gold Race, oa Eddy Merckx (Belgi), Arie den Hartog, Ren Pijnen en Guido Reybroeck. Enkele renners krijgen onderweg pech. Door het slechte en koude weer vallen 136 wielrenners uit. Reybroeck wint de race en komt, evenals de andere renners, verkleumd en nat over de finish.
Topic: wielrennen, Hartog, Arie den, Merckx, Eddy, Pijnen, Ren, Reybroeck, Guido, Amstel Gold Race,...
Source: WEEKNUMMER691-HRE00015D94
Open Images
movies

eye 56

favorite 0

comment 0

Bioscoopjournaals waarin Nederlandse onderwerpen van een bepaalde week worden gepresenteerd. Op het bordes van de Beurs te Rotterdam staan veertien lijkkisten opgesteld. Dragers plaatsen de kisten in lijkkoetsen. Onder grote publieke belangstelling trekt daarna een lange begrafenisstoet door de straten van Rotterdam.
Topic: Verzet, Tweede Wereldoorlog, begrafenissen, Resistance, Second World War, funerals
Source: WEEKNUMMER454-HRE0000E81A
Open Images
movies

eye 129

favorite 2

comment 0

Bioscoopjournaals waarin Nederlandse onderwerpen van een bepaalde week worden gepresenteerd. In kasteel Oud-Wassenaar biedt de Nederlandse regering een diner aan aan enkele gasten van de BBC. Aanwezig bij het diner zijn oa minister-president ir. W. Schermerhorn, de oud-minister-president P.S. Gerbrandy en de Engelse gezant sir Neville Bland. Radio-omroeper Frits Thors introduceert enkele Engelse radiomedewerkers en Nederlandse radiomedewerkers van Radio Oranje, allen uit de oorlogsperiode, bij...
Topic: omroepers, BBC, Oud-Wassenaar, radio, Tweede Wereldoorlog, Radio Oranje, announcers, BBC,...
Source: WEEKNUMMER461-HRE00013A19
Open Images
movies

eye 167

favorite 1

comment 0

Bioscoopjournaals waarin Nederlandse onderwerpen van een bepaalde week worden gepresenteerd. Bij Halfweg staat het laatste stoomgemaal van Nederland, dat nog regelmatig gebruikt wordt voor het wegmalen van water uit de Ringvaart van de Haarlemmermeer naar het Noordzeekanaal. SHOTS: ext. stoomgemaal; overzicht van de werking van het stoomgemaal.
Topic: gemalen, stoommachines, pumping stations, steam engines
Source: WEEKNUMMER742-HRE0001673A
Open Images
movies

eye 427

favorite 1

comment 0

Bioscoopjournaals waarin Nederlandse onderwerpen van een bepaalde week worden gepresenteerd. In Hilversum worden op een sportterrein atletiekwedstrijden gehouden tussen leden van de Hitlerjugend en de Nationale Jeugdstorm. SHOTS: - Vlaggendefil; - hardlopen; hoogspringen; verspringen; kogelstoten; speerwerpen; hordenlopen; - prijsuitreiking: NJSer ontvangt een portret van Gring.
Topic: Hitlerjugend, Jeugdstorm, nationaalsocialisme, atletiek
Source: WEEKNUMMER433-HRE00015806
Open Images
movies

eye 2,268

favorite 0

comment 0

Bioscoopjournaals waarin Nederlandse onderwerpen van een bepaalde week worden gepresenteerd. Oprichting van het Strick van Linschotenfonds, een naar burgemeester mr. Strick van Linschoten van Zwolle vernoemde stichting waarmee geld wordt ingezameld voor de bouw van woningen ter vervanging van krotwoningen. Onder toeziend oog van de brandweer en gadegeslagen door belangstellenden wordt de eerste krotwoning in brand gestoken. Verder beelden van krotwoningen, oa aan de Kleine Gracht.
Topic: branden, krotten, stichtingen, woningbouw, fires, slums, foundations, housing
Source: WEEKNUMMER591-HRE0000DF79
Open Images
movies

eye 663

favorite 9

comment 0

Bioscoopjournaals waarin Nederlandse onderwerpen van een bepaalde week worden gepresenteerd. Dansdemonstratie van de tango door Cor Klinkert en Liesje Santen in het Rembrandt Theater te Haarlem. -Div. beelden van danspaar dat achtereenvolgens de Franse Tango, de Argentina, de Promenade, de Reserve Wave en de Habanera danst. Beelden worden afgewisseld door cus van danspassen in slow-motion 249;
Topic: tango, Rembrandt Theater, vrijetijdsbesteding, tango, Rembrandt Theater, leisure activities
Source: WEEKNUMMER300-HRE0000E1C6
Open Images
movies

eye 199

favorite 0

comment 0

Bioscoopjournaals waarin Nederlandse onderwerpen van een bepaalde week worden gepresenteerd. Herdenking van de Watersnoodramp 1953, waarbij div. mensen worden genterviewd over het Deltaplan, oa burgemeester Romein van Ouwerkerk over de overstroming en zijn vertrouwen in het Deltaplan, boer Klompe uit Schelphoek op Schouwen over de overstromingen en zijn instemming met het Deltaplan, visser Minneboo uit Veere over de nadelen van de afsluiting van het Veerse Gat en jhr. A.F.C. de Casembroot,...
Topic: Deltawerken, stormvloedkeringen, overstromingen, Watersnoodramp 1953, Delta Works, storm flood...
Source: WEEKNUMMER590-HRE0001DB8B
Open Images
movies

eye 43

favorite 0

comment 0

Bioscoopjournaals waarin Nederlandse onderwerpen van een bepaalde week worden gepresenteerd. Boerinnen en boeren verkopen eieren op de markt en kopen er groente en textiel. -Div. shots drie boerinnen op klompen en in klederdracht gaan naar de markt met rieten manden aan de arm, totaal 14; -div. shots verkopen en afrekenen eieren, totaal 20; 6; -div. shots boodschappen doen op markt, totaal 25.
Topic: boeren, eieren, markten, garmers, eggs, markets
Source: WEEKNUMMER303-HRE000122A9
Open Images
movies

eye 63

favorite 2

comment 0

Bioscoopjournaals waarin Nederlandse onderwerpen van een bepaalde week worden gepresenteerd. Demonstratie van een soort driewielige bakfiets met ipv de laadbak een cabine voor personen. De bestuurder zit achter de cabine op een zadel. Aandrijving gebeurt mbv een elektromotor die gevoed wordt door accus. Een moeder maakt met haar kind een ritje.
Topic: bijzondere voertuigen, taxis, Tweede Wereldoorlog, special vehicles, taxis, Second World War
Source: BG_34162
Open Images
movies

eye 89

favorite 0

comment 0

Bioscoopjournaals waarin Nederlandse onderwerpen van een bepaalde week worden gepresenteerd. De nieuwe Eemshaven in het noorden van Groningen is officieel geopend. Het gebied wordt bouwrijp gemaakt voor de bouw van bedrijven, oa wegen, riolering en de elektriciteitscentrale Eemscentrale worden gebouwd. De industrie in Delfzijl heeft door de aanleg van een nieuwe toegang naar de haven betere mogelijkheden gekregen. In het vissersdorp Termunterzijl wordt een wedstrijd garnalenpellen gehouden om...
Topic: elektriciteitscentrales, havens, industrie, infrastructuur, Eemscentrale, power plants, harbours,...
Source: WEEKNUMMER732-HRE00015B3B
Open Images
movies

eye 122

favorite 0

comment 0

Bioscoopjournaals waarin Nederlandse onderwerpen van een bepaalde week worden gepresenteerd. Nederlandse militairen die zullen deelnemen aan de VN-vredesmacht UNIFIL in Zuid-Libanon, werden goed voorbereid voor hun vredesmissie. REACTIES van diverse militairen op hun uitzending naar Libanon. VERKLARING van minister Scholten van Defensie bij het vertrek van de kwartiermeesters vanaf Schiphol naar Libanon over hun taakvervulling. SHOTS: toekomstige UNIFIL-militairen luisteren naar voorlichting...
Topic: militaire oefeningen, VN, vredestroepen, krijgsmacht, Nederland, militairen, UNIFIL, militairy...
Source: BG_9687
Open Images
movies

eye 99

favorite 0

comment 0

Bioscoopjournaals waarin Nederlandse onderwerpen van een bepaalde week worden gepresenteerd. Door de gewapende strijd tussen Indonesirs en Nederlandse militairen is de pasar (markt) in Palembang in een puinhoop veranderd. Nederlandse soldaten helpen de inwoners mee met het opruimen van de rommel en delen voedsel uit aan de bevolking, oa aan zwerfkinderen.
Topic: oorlogsschade, krijgsmacht Nederland, onafhankelijkheid, voedsel, markten
Source: WEEKNUMMER471-HRE0001398B
Open Images
movies

eye 40

favorite 0

comment 0

Bioscoopjournaals waarin Nederlandse onderwerpen van een bepaalde week worden gepresenteerd. Te Groningen worden harddraverijen gehouden.
Topic: draf- en rensport, paardensport, trotting and racing, equestrian sport
Source: WEEKNUMMER423-HRE0000E10B
Open Images
movies

eye 50

favorite 0

comment 0

Bioscoopjournaals waarin Nederlandse onderwerpen van een bepaalde week worden gepresenteerd. Leerlingen krijgen in het Museum voor het Onderwijs, dat 50 jaar bestaat, uitleg bij verschillende verzamelingen, oa een boortoren, een opgezette Dodo, een eskimoafdeling, een voorloper van de film, oude grammofoons en een model van een scheepswerf.
Topic: musea, onderwijs, Onderwijsmuseum
Source: WEEKNUMMER545-HRE0001DB68
Open Images
movies

eye 67

favorite 0

comment 0

Bioscoopjournaals waarin Nederlandse onderwerpen van een bepaalde week worden gepresenteerd. Opening van de nieuwe studentensociteit Mutua Fides van het Groninger Studenten Corps Vindicat atque Polit aan de Grote Markt in Groningen door jhr. Tjarda van Starkenborgh Stachouwer, oud-rector van het studentencorps. Met oa minister Van de Kieft en dr. E.H. Ebels, commissaris der koningin te Groningen.
Topic: openingen, studentenverenigingen
Source: WEEKNUMMER541-HRE0001DB38
Open Images
movies

eye 44

favorite 0

comment 0

Bioscoopjournaals waarin Nederlandse onderwerpen van een bepaalde week worden gepresenteerd. In de Centrale Werkplaats van het comit voor jongere werkelozen te Amsterdam leren jongeren een vak om meer kans te hebben op een baan in het bedrijfsleven. SHOTS: -Jongeman geeft inleiding; -div. shots van jongeren die aan het werk zijn: oa houtbewerking; div. plantsoen- en tuinwerkzaamheden; schilderen en glazen inzetten; laden van binnenvaartschip; transport van zand en aanleggen van spoordijk(?).
Topic: jeugd, werkloosheid
Source: WEEKNUMMER344-HRE00016CF6
Open Images
movies

eye 30

favorite 0

comment 0

Bioscoopjournaals waarin Nederlandse onderwerpen van een bepaalde week worden gepresenteerd. Kerstdiner van het tweede depot Bataljon Motordienst te Haarlem. SHOTS: - officieren komen aan bij boerderij en zoeken ganzen uit voor kerstdiner; - koks aan het werk in grote militaire keuken; - Officier van de Week keurt het gebraad; - speech door commandant (waarin hij oa wijst op het feit dat het eten van gans onder de omstandigheden iets bijzonders is); - gebraad wordt binnengebracht, waarna...
Topic: militairen, Kerstmis, krijgsmacht Nederland, ganzen, eters
Source: WEEKNUMMER395-HRE000157A9
Open Images
movies

eye 54

favorite 0

comment 0

Bioscoopjournaals waarin Nederlandse onderwerpen van een bepaalde week worden gepresenteerd. Veiligheidsbeurs van het Veiligheidsinstituut te Amsterdam, met afgeschermde kabelkoppelingen, veiligheidslaarzen en beschermbrillen. Verder krantenartikelen over ongevallen en beelden van gevaarlijke werkzaamheden.
Topic: veiligheid, Veiligheidsinstituut, beurzen, arbeidsomstandigheden
Source: WEEKNUMMER571-HRE0001B0A5
Open Images
movies

eye 25

favorite 0

comment 0

Bioscoopjournaals waarin Nederlandse onderwerpen van een bepaalde week worden gepresenteerd. Een instelling, optocht van mannen met vaandels en spandoeken, oa bovenmatig lange werktijd doodt de energie, 17. Aantekening : onderwerp niet compleet.
Topic: vaandels, arbeid, mannen, betogingen, arbeidsduur, optochten, spandoeken
Source: BG_28380
Open Images
movies

eye 237

favorite 0

comment 0

Bioscoopjournaals waarin Nederlandse onderwerpen van een bepaalde week worden gepresenteerd. Judokampioenschappen in de Vliegermolen te Voorburg tussen judokas uit negen landen. Wim Ruska wint de halve finale voor alle categorien van Kutznetzof (USSR) en de finale van Onashvili (USSR). Anton Geesink zit in het publiek.
Topic: judo
Source: WEEKNUMMER722-HRE000168F5
Open Images
movies

eye 79

favorite 0

comment 0

Bioscoopjournaals waarin Nederlandse onderwerpen van een bepaalde week worden gepresenteerd. In een fabriek te Maastricht worden elke week 500.000 kroketten, 150.000 loempias en 1.000.000 frikandellen gemaakt. Een persoon trekt een kroket uit de muur en eet hem op.
Topic: snackbars, fabrieken
Source: BG_34120
Open Images
movies

eye 800

favorite 0

comment 0

Bioscoopjournaals waarin Nederlandse onderwerpen van een bepaalde week worden gepresenteerd. Div. shots van badplaatsen en stranden met strandvermaak. De opnamen zijn gemaakt in Wijk aan Zee, Katwijk, Noordwijk en Zandvoort: - hoog totaalshot badplaatsje, kerk in het midden, Wijk aan Zee(??) 15; - hoog totaalshot, pan, over Katwijk(?), met witte kerk vlakbij het strand 23; - hoog totaalshot Noordwijk(?), met kerkje in centrum 12; - div. shots, totaal en medium, van strandvermaak, spelende...
Topic: stranden, kerken, badplaatsen, boulevards
Source: WEEKNUMMER253-HRE0001574C
Open Images
movies

eye 114

favorite 0

comment 0

Bioscoopjournaals waarin Nederlandse onderwerpen van een bepaalde week worden gepresenteerd. Omdat bij de bevrijding van Den Bosch in 1944 door de 53e Welsh Division onder commando van generaal-majoor Ross er geen mogelijkheid was voor een feestelijke ontvangst, wordt het nu, n jaar later, alsnog gedaan. De daarvoor speciaal uit Duitsland overgekomen divisie maakt een korte mars door de stad mt de regimentsbok voorop. Generaal Ross biedt de burgemeester, mr. C.A.F.H.W.B. van den Clooster baron...
Topic: bevrijding, militairen, mascottes, defils, liberation, soldiers, mascots, defiles
Source: WEEKNUMMER454-HRE0001B040
Open Images
movies

eye 167

favorite 1

comment 0

Bioscoopjournaals waarin Nederlandse onderwerpen van een bepaalde week worden gepresenteerd. In het Museum voor het Onderwijs in Den Haag wordt de tentoonstelling Mens en computer gehouden, waar de ontwikkeling van telraam naar computer is te zien. SHOTS: telraam; kind speelt boter, kaas en eieren op computer; cu chip; kinderen leren m.b.v. een groot model van een speelgoedcomputer hoe deze een programma afwerkt; demonstratie sprekende handcomputer die de juiste spelling van een woord...
Topic: automatisering, computers, musea, Onderwijsmuseum, tentoonstellingen, automation, computers,...
Source: BG_6748
Open Images
movies

eye 34

favorite 0

comment 0

Bioscoopjournaals waarin Nederlandse onderwerpen van een bepaalde week worden gepresenteerd. Impressie van een uit twee containers bestaande mobiele communicatie-eenheid die door de Staatsdrukkerij is ontwikkeld, n bevat een informatie- en lescentrum en de andere een offsetdrukkerij. De containers zijn op vraag van het ministerie voor Ontwikkelingssamenwerking ontworpen voor Colombia en kunnen per vrachtwagen worden getransporteerd. In de toekomst zullen dergelijke containers ook aan andere...
Topic: ontwikkelingssamenwerking, containers, drukkerijen, development cooperation, containers, printers
Source: WEEKNUMMER735-HRE00016722
Open Images
movies

eye 2,117

favorite 0

comment 0

Bioscoopjournaals waarin Nederlandse onderwerpen van een bepaalde week worden gepresenteerd. 34 Zeeuwse boeren wier grond door de watersnoodramp onvruchtbaar is geworden, kunnen opnieuw beginnen in de Noordoostpolder. Met beelden van een bijeenkomst in Goes waar de boeren officieel afstand doen van hun grond en een pachtakte ondertekenen, alsmede de boeren Schipper en Ruisen bij hun vernielde boerderijen in Zeeland en bij hun nieuwe boerderijen in de Noordoostpolder.
Topic: verhuizingen, Watersnoodramp 1953, landbouw, boerderijen, boeren, movings, North Sea flood of 1953,...
Source: WEEKNUMMER541-HRE0001DB31
Open Images
movies

eye 44

favorite 0

comment 0

Bioscoopjournaals waarin Nederlandse onderwerpen van een bepaalde week worden gepresenteerd. Huwelijksplechtigheid te Veere: vijf rijtuigen (twee koetsen en drie huifkarren), rijden (van de camera af) over laan met aan weerszijden bomen. Op de achtergrond de contouren van de Grote Kerk, met zijn karakteristieke, zware toren 26. Diverse shots plechtigheid in de trouwzaal van het stadhuis 60: - binnenkomst bruidspaar en gasten in klederdracht; - cu bruidspaar 7; tekenen trouwregister 17,...
Topic: gemeentehuizen, kerken, Grote Kerk, rijtuigen, huwelijken, klederdrachten, boeren, town halls,...
Source: BG_24732
Open Images
movies

eye 157

favorite 0

comment 0

Bioscoopjournaals waarin Nederlandse onderwerpen van een bepaalde week worden gepresenteerd. Vertier en vermaak op de boulevard en op het strand van Zandvoort. - hoog totaalshot boulevard, winkeltjes en mensen op terras, 8 - hoge totaalpan over druk strand, badkoetsen, strandstoelen, 35 - div. shots groepjes mensen in het zand en in strandstoelen, mode, badmode, spelende kinderen, 22 - div. shots kinderen en volwassenen in de branding, kleine zeilboten en roeiboten varen langs, reddingsbrigade...
Topic: stranden, reddingsbrigades, boulevards, koetsen, zomer, dansen, reddingsboten
Source: WEEKNUMMER262-HRE0001A590
Open Images
movies

eye 56

favorite 0

comment 0

Bioscoopjournaals waarin Nederlandse onderwerpen van een bepaalde week worden gepresenteerd. Door de aanhoudende droogte in Nederland zijn op veel plaatsen bosbranden uitgebroken. SHOTS: (lucht)shots van bosbranden op de Veluwe; brandweer spoedt weg bij oprukkende bosbrand; rand van vuur vlakbij Arnhem; bos nadat de brand geblust is.
Topic: natuurgebieden, droogte, bosbranden, brandweer
Source: BG_9775
Open Images
movies

eye 1,028

favorite 0

comment 0

Eerste deel van 3-delige film over Dordrecht anno 1926. Panorama vanaf kerktoren gevolgd door beelden van de bedrijvigheid op de rivier en het spoorwegemplacement. Tc. begint op 1050. 10.59 Titel : Dordrecht. Hollands aelteste Stadt. Tekst : Aufnahme Willy Mullens Haghe-Film Haag. 11.06 Tekst : Deze film is samengesteld op last van het Gemeente bestuur, met het doel de aandacht te vestigen op het Stedenschoon en de aantrekkelijkheden van Dordrecht en algemeene bekendheid te geven aan deze stad,...
Topic: treinen, steden, W.F. Leemans, Catherijnepoort, sleepboten, Groothoofdpoort, binnenvaartschepen,...
Source: DORDRECHTHOLL-HRE00019514
Open Images
movies

eye 156

favorite 0

comment 0

Bioscoopjournaals waarin Nederlandse onderwerpen van een bepaalde week worden gepresenteerd. De nieuwe blok- en warmbandwalserij van de Hoogovens te IJmuiden. De gloeiende blokken staal rollen over een baan naar de blokwals, waar het wordt uitgewalst tot een plak. Vanuit een stuurhuis boven de baan besturen een walser en een kantelaar het proces. De plakken worden in de warmbandwalserij verder platgewalst tot een plaat van 30mm.
Topic: staalindustrie, Hoogovens, steel industry, Hoogovens
Source: WEEKNUMMER694-HRE0000E870
Open Images
movies

eye 1,607

favorite 0

comment 0

Bioscoopjournaals waarin Nederlandse onderwerpen van een bepaalde week worden gepresenteerd. Sfeerbeelden van een zonnig Noordwijk aan Zee met accent op strand- en tennisfaciliteiten. SHOTS: - Hoog stadsshot; hoge shots boulevard en strand; - over de boulevard trekt een optocht voorbij van ruiters; voorop rijdt een rijtuig met een vlag NRB; veel publieke belangstelling; - tennis: heren dubbelspel en enkelspel op een gravelbaan; de enkelspelers zijn wellicht Pails en Brown. 00:38 Jan Timmer...
Topic: optochten, tennis, badplaatsen, boulevards
Source: WEEKNUMMER463-HRE00013948
Open Images
movies

eye 434

favorite 2

comment 0

Bioscoopjournaals waarin Nederlandse onderwerpen van een bepaalde week worden gepresenteerd. Samenvatting van een evangelisatiebijeenkomst in het Feyenoord-stadion in Rotterdam. Grote publieke belangstelling voor de preek van Billy Graham, een evangelist uit de VS. Brigadier Nijman van het Leger des Heils vertaalt zijn woorden.
Topic: evangelisatie, De kuip
Source: WEEKNUMMER552-HRE0000CE35
Open Images
movies

eye 74

favorite 0

comment 0

Bioscoopjournaals waarin Nederlandse onderwerpen van een bepaalde week worden gepresenteerd. Een automobilist zoekt een parkeerplaats in Amsterdam en parkeert zijn auto aan de rand van de stad. Uit zijn kofferbak haalt de man een vouwfiets, waarmee hij de stad in fietst.
Topic: autos, fietsen, cars, cycling
Source: WEEKNUMMER640-HRE0001B1B9
Open Images
movies

eye 62

favorite 0

comment 0

Bioscoopjournaals waarin Nederlandse onderwerpen van een bepaalde week worden gepresenteerd. Demonstratie van een plastic huis door de Franse staatsmijn op de damesbeurs in Den Haag. Alles in het huis, van gasfornuis tot muren, is van plastic.
Topic: woningen, Damesbeurs, houses, Ladies Fair
Source: WEEKNUMMER564-HRE0001C95C
Open Images
movies

eye 90

favorite 5

comment 0

Bioscoopjournaals waarin Nederlandse onderwerpen van een bepaalde week worden gepresenteerd. De Fransman Fernand Aubry(?) laat mannequins op een modeshow in Den Haag div. kapsels en maskers voor dames demonstreren.
Topic: maskers, schoonheidsverzorging, masks, beauty care
Source: WEEKNUMMER505-HRE000158E3
Open Images
movies

eye 44

favorite 0

comment 0

Bioscoopjournaals waarin Nederlandse onderwerpen van een bepaalde week worden gepresenteerd. Textielarbeiders gaan na staking weer aan het werk. -straatshot: gebouwen, fietsers, voetgangers, ruiters 7; -div. shots fabrieksschoorstenen, totaal 5; -div. shots arbeiders gaan gebouw binnen, totaal 23; -toeschouwers 3+3.
Topic: arbeiders, stakingen, textielindustrie, workers, strikes, textile industry
Source: WEEKNUMMER321-HRE0001B04A
Open Images
movies

eye 36

favorite 2

comment 0

Bioscoopjournaals waarin Nederlandse onderwerpen van een bepaalde week worden gepresenteerd. Modeshow van zomerschoenen in het Kurhaus te Scheveningen, met oa Italiaanse schoenen met hoge hak, de platte schoen Flirtation, de sandaal Vacanza, de schoen Mediterraneo van raffia en plastic en een hakloze schoen van Marazinni.
Topic: modeshows, Kurhaus, fashion shows, Kurhaus
Source: WEEKNUMMER600-HRE000299D5
Open Images
movies

eye 203

favorite 0

comment 0

Bioscoopjournaals waarin Nederlandse onderwerpen van een bepaalde week worden gepresenteerd. Aankomst op Schiphol met een Dakota van de KLM van Henry Ford II, kleinzoon van de pionier van de autoindustrie, en zijn gezin. Ford bezoekt als president van het Ford-bedrijf de Europese fabrieken van het concern.
Topic: Ford, Henry, Ford, Ford, Henry, Ford
Source: WEEKNUMMER542-HRE00011F5D
Open Images
movies

eye 87

favorite 2

comment 0

Bioscoopjournaals waarin Nederlandse onderwerpen van een bepaalde week worden gepresenteerd. Impressie van de gang van zaken bij een bedrijf in Zwolle tav het fabriceren van globes.
Source: WEEKNUMMER550-HRE0000D8F6
Bioscoopjournaals waarin Nederlandse onderwerpen van een bepaalde week worden gepresenteerd. Een groep journalisten bezoekt ihkv de wederopbouw de Jozo-zoutfabrieken in Boekelo; bezichtigt een boortoren en een pompinstallatie (jaknikker) voor oliewinning in Schoonebeek en maakt een rondgang over het terrein oa langs de technische installaties van een raffinaderij (van Esso?) in Pernis bij Rotterdam.
Topic: boortorens, fabrieken, journalisten, raffinaderijen, zout, zoutwinning, derricks, factories,...
Source: WEEKNUMMER464-HRE0001D40B
Open Images
movies

eye 48

favorite 0

comment 0

Bioscoopjournaals waarin Nederlandse onderwerpen van een bepaalde week worden gepresenteerd. In het Haagse Zuiderparkstadion spelen de voetbalclubs ADO en AGOVV om het kampioenschap van Nederland. (5-2 in het voordeel van ADO). Als de wedstrijd is afgelopen stromen mensen het veld op; de spelers gaan op de schouders.
Topic: voetbal, wedstrijden, ADO, NK, Zuiderparkstadion, football, matches, ADO, National Championships,...
Source: BG_6703
Open Images
movies

eye 56

favorite 0

comment 0

Bioscoopjournaals waarin Nederlandse onderwerpen van een bepaalde week worden gepresenteerd. Medium shot groepje van zeven dames uit de gegoede burgerij die protesteren tgv het ontslag van Johanna Westerman. Goed gekleed, poserend voor de camera 9. Cu Johanna Westerman, ontslagen wegens huwelijk 13. Cu mevr. Welmoet Wijnaendts Francken-Dijserinck 14. Cu mevr. Bakker-Nort 15. Cu Suze Groeneweg 14.
Topic: ambtenaren, arbeidsconflictenbetogingen, emancipatie, huwelijken, mode, ontslagen, vrouwen,...
Source: BG_18836
Open Images
movies

eye 57

favorite 0

comment 0

Bioscoopjournaals waarin Nederlandse onderwerpen van een bepaalde week worden gepresenteerd. Wielrenners starten en rijden door de straten en omgeving van Edam. Pool wint de 60 km voor amateurs.
Topic: wielrennen, cycle racing
Source: WEEKNUMMER433-HRE000158BB
Open Images
movies

eye 138

favorite 1

comment 0

Bioscoopjournaals waarin Nederlandse onderwerpen van een bepaalde week worden gepresenteerd. Filmverslag van de veertigste voetbalwedstrijd tussen Nederland en Belgi in het Stadion te Amsterdam. Uitslag: 2-2. Nederlands elftal: H. Denis, D. van Kol, C. Kools, K. vd Wilt, H. Breitner, G. Landaal, W. Tap, J. de Kreek, J. vd Broek, E. vd Heijden. Scheidsrechter: Retchury (Oostenrijk). -Div. shots van Belgische en Nederlandse spelers die veld betreden 35; -het tossen 11; -agenten langs het veld 6;...
Topic: voetbal
Source: WEEKNUMMER300-HRE0000C81C
Open Images
movies

eye 68

favorite 0

comment 0

Bioscoopjournaals waarin Nederlandse onderwerpen van een bepaalde week worden gepresenteerd. In Californi is de eerste brandstoftank gereedgekomen die bestemd is voor de ruimtevaart in de nabij toekomst. Op de tank wordt later een vliegtuig zonder motor gemonteerd, waarin een ruimtelaboratorium (spacelab) kan worden ingericht. Het spacelab wm (spacelab) kan worden ingericht. Het spacelab wordt ontwikkeld i.o.v. de Europese Ruimtevaart Organisatie ESA. SHOTS: brandstoftank; kernfysicus Wubbo...
Topic: laboratoria, Enterprise, NASA, ruimtevaart, ESA, Spacelab
Source: BG_10557
Open Images
movies

eye 35

favorite 0

comment 0

Bioscoopjournaals waarin Nederlandse onderwerpen van een bepaalde week worden gepresenteerd. In Leeuwarden wordt buiten het arbeidsbureau een bericht opgehangen over vacatures in Frankrijk; mannen lezen het; gaan het bureau binnen; ondertekenen papieren; voeren een gesprek met een dokter; lopen naar het station; nemen afscheid van hun verwanten en rijden per trein weg.
Topic: arbeidsbemiddeling, Tweede Wereldoorlog, arbeidsbureau&amp, #039, s
Source: WEEKNUMMER422-HRE0000D145
Open Images
movies

eye 41

favorite 0

comment 0

Bioscoopjournaals waarin Nederlandse onderwerpen van een bepaalde week worden gepresenteerd. Door een aantal factoren, oa de specialisatie in de veehouderij, is er een melkoverschot ontstaan. Door het grote verschil in melkprijs dat de boeren krijgen voor hun melk en de prijs die de consument betaalt, verkopen boeren in oa Groningen zelf hun rauwe melk aan de consumenten voor een lagere prijs. Mensen krijgen de melk mee in emmers. De boeren riskeren hiermee een proces-verbaal. Met beelden van...
Topic: melk, prijzen
Source: WEEKNUMMER682-HRE0000CD81
Open Images
movies

eye 51

favorite 0

comment 0

Bioscoopjournaals waarin Nederlandse onderwerpen van een bepaalde week worden gepresenteerd. Stichting MEMO (mens- en milieuvriendelijk ondernemen) zet zich in voor het kleinschalig bedrijfsleven als tegenpool van multinationals. Handwerk, vakmanschap en arbeidsvreugde staan voorop bij deze ondernemingen, die producten leveren op het gebied van voeding, kleding, woning en vervoer. Op de MEMO-beurs in meditatiecentrum De Kosmos te Amsterdam laten kleine bedrijfjes zien hoe zij werken. SHOTS:...
Topic: demonstraties, bakkers, ondernemingen, MEMO, milieu, De Kosmos, handenarbeid, beurzen
Source: WEEKNUMMER780-HRE0001E2EC
Open Images
movies

eye 40

favorite 0

comment 0

Bioscoopjournaals waarin Nederlandse onderwerpen van een bepaalde week worden gepresenteerd. Tijdens de eerste dag van de Nijmeegse Vierdaagse passeren de wandelaars Elst, met oa militairen, politieagenten en de Waalbrug.
Topic: Waalbrug, Vierdaagse, Waal bridge, Four Days Marches
Source: WEEKNUMMER553-HRE0000D69F
Open Images
movies

eye 111

favorite 0

comment 0

Bioscoopjournaals waarin Nederlandse onderwerpen van een bepaalde week worden gepresenteerd. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd in div. landen verzetswerk gedaan door spoorwegpersoneel, waarbij velen om het leven kwamen. Om geld in te zamelen voor de nabestaanden is een tentoonstelling ingericht die het verzet van de spoorwegmannen uitbeeldt. Om zoveel mogelijk betalende bezoekers te krijgen is deze tentoonstelling ingericht in een rijdende trein. Na bezoeken aan Luxemburg, Frankrijk en Belgi...
Topic: treinen, verzet, spoorwegen, Tweede Wereldoorlog, tentoonstellingen, train, resistance, railways,...
Source: WEEKNUMMER493-HRE00018AFC
Open Images
movies

eye 57

favorite 0

comment 0

Bioscoopjournaals waarin Nederlandse onderwerpen van een bepaalde week worden gepresenteerd. 25ste herdenking van de Februaristaking te Amsterdam. Een straat is vernoemd naar Willem Kraan, n van de initiatiefnemers tot de Februaristaking. In aanwezigheid van beeldhouwer L.P.J. Braat onthult een dochter van Kraan een door hem gemaakt standbeeld van haar vader. Vervolgens leggen zijn dochter, vrouw en kleinkind een krans bij het monument. Burgemeester G. van Hall legt een krans bij het standbeeld...
Topic: Dokwerker, beeldhouwwerken, herdenkingen, Februaristaking, kransleggingen, Tweede Wereldoorlog,...
Source: WEEKNUMMER661-HRE0001C1C0
Open Images
movies

eye 40

favorite 0

comment 0

Bioscoopjournaals waarin Nederlandse onderwerpen van een bepaalde week worden gepresenteerd. Ihkv het aanstaande 700-jarig bestaan van Amersfoort kleden inwoners van de stad zich in historische kleding en lopen door het oude centrum.
Topic: kleding, historische reconstructies, jubilea, steden
Source: WEEKNUMMER590-HRE00012EFF
Open Images
movies

eye 67

favorite 0

comment 0

Bioscoopjournaals waarin Nederlandse onderwerpen van een bepaalde week worden gepresenteerd. In Amsterdam houden duizenden jongeren, leden van de Jonge Kerk (de jeugdorganisatie van de Nederlands Hervormde Kerk), een toogdag. Ze beginnen s morgens met een massale samenzang op de Dam. Na het bijwonen van kerkdiensten trekken ze daarna in lange optochten door de straten van Amsterdam naar de Apollohal om de slotbijeenkomst te gaan bijwonen.
Topic: optochten, Nederlands Hervormde Kerk
Source: WEEKNUMMER481-HRE0000CFB9
Open Images
movies

eye 124

favorite 0

comment 0

Bioscoopjournaals waarin Nederlandse onderwerpen van een bepaalde week worden gepresenteerd. De vlootdagen in Den Helder. Publiek bekijkt het vliegdekschip HMS Karel Doorman en de kruisers HMS De Zeven Provincin en HMS De Ruyter. s Avonds zijn de schepen versierd met lichtjes.
Topic: kruisers, vliegdekschepen, HM De Ruyter, HM Karel Doorman, Koninklijke Marine, Zeven Provincin,...
Source: WEEKNUMMER653-HRE00015AC2
Open Images
movies

eye 67

favorite 0

comment 0

Bioscoopjournaals waarin Nederlandse onderwerpen van een bepaalde week worden gepresenteerd. Voor de 75ste keer nemen duizenden katholieke mannen midden in de nacht deel aan de eerste van drie stille omgangen ter viering van het Heilig Sacrament van Mirakel. Vanaf het Begijnhof lopen ze langs de lantaarn in de Kalverstraat voor de plaats waar in maart 1345 het mirakel is geschied. Aan het eind nemen ze deel aan kerkdiensten in kerken in het centrum.
Topic: Stille Omgang
Source: WEEKNUMMER561-HRE0000E218
Open Images
movies

eye 64

favorite 0

comment 0

Bioscoopjournaals waarin Nederlandse onderwerpen van een bepaalde week worden gepresenteerd. Het museum Het Mauritshuis in Den Haag heeft een centrale verwarmingsinstallatie in gebruik genomen. SHOTS: - Ext. Mauritshuis; - int. museum met een demonstratie van de verwarming oude stijl: een bode/suppoost gaat, gekleed in overall, de zalen langs; op de schouders draagt hij een draagjuk; aan de twee uiteinden van het draagjuk hangen aan kettingen vuurpotten; de bode loopt in alle zalen de aanwezige...
Topic: Mauritshuis, schilderijen, Mauritshuis, paintings
Source: WEEKNUMMER520-HRE0001594C
Open Images
movies

eye 116

favorite 0

comment 0

Bioscoopjournaals waarin Nederlandse onderwerpen van een bepaalde week worden gepresenteerd. Werklieden zijn bezig met de afbouw van het motorschip Rotterdam, met oa de grote eetzaal, de keuken, de hutten in de toeristenklasse, een zwembad, het sportdek, de machinekamer en de isolatie van buizen en pijpen met asbest. H.W. de Monchy, hoofddirecteur van de Holland Amerika Lijn, loopt door de vertrekken.
Topic: bouwactiviteiten, passagiersschepen, Rotterdam (schip), Holland Amerika Lijn, building activities,...
Source: WEEKNUMMER590-HRE0001DB79